vrijdag 23 mei 2014

draagzak patroon en beschrijving

Ik zocht naar een patroon om een draagzak te maken die je snel kan vast maken en waar je kindje ook lekker in kan zitten. Ik wilde geen draagzak met hele lange banden die je een paar keer om jezelf heen moest binden. Ik vond dit patroon van sewmamasew.com. De Pea Pod. Het is een draagzak die je snel kan gebruiken. Het ontcijferen duurde langer dan het maken zelf. Ik heb daarom eerst de beschrijving vertaald naar het Nederlands. Voor degene die deze ideale draagzak ook wilt maken is hier de Nederlandse vertaling. Zelf heb ik een paar kleine dingen aangepast. Zoals het doorstikken van banden.
In deze draagzak kan je kindje vanaf 5 maanden (wanneer het zelf goed z’n hoofd omhoog kan houden) tot aan +/- 15 kilo.
Nodig:
-          1 m stevige stof
-          50 cm katoen (buitenkant)
-          1 insteekgesp enkel
-          1 insteekgesp dubbel
-          Stevige garen 200m.
-          Vlieseline (stevig)
Maten:
-          Binnenkant en buitenkant zitdeel (zie patroon)
-          Korte band 1x: 10cm bij 33 cm
-          Lange schouderband 1x: 16,5 cm bij 116 cm
-          Heupbanden 4x: 10 cm bij 55 cm

Beschrijving:
Plak het 6 delige patroon aan elkaar en knip het uit.  Knip dit deel uit de voering stof en uit de buitenstof. Knip alle banden (zie maten hierboven). Knip overal 1 cm naadtoeslag bij.


Om rafelen van de stof te voorkomen moet je alle randen van alle afwerken door ze te zigzaggen.

Vouw de korte band in de lengte dubbel (goede kanten naar elkaar toe) en stik de lange zijde. Draai hem nu met de goede kanten naar buiten. Strijk dit plat. Ik heb hem nog een keer doorgestikt.

Haal 1 band door een enkele clip. Zie foto

Pak de lange schouderband erbij. Vouw aan beide lange zijdes een halve cm om en strijk dit.  Vouw dan nog een keer een halve cm om en strijk en stik dit vast.
Doe dit ook met 1 uiteinde. Haal deze lange schouderband door het andere deel van de gesp. Zie foto.
Vouw het andere uiteinde zoals op de foto. Stik dit vast. Dit komt niet precies. Als het maar rond 7,5 cm breed is. Leg dit deel even weg .


Nu ga je de heupbanden naaien. Leg twee banden op elkaar met de goede kanten op elkaar en stik drie zijdes. Laat één korte kant open. Draai ze om en strijk plat en stik door.
Doe dit ook met de andere heupband.


Verstevig het stof van de binnenkant van het zitje. Strijk eerst over het hele deel vlieseline. Daarover strijk je alleen het onderste deel vlieseline. Van heupband tot aan heupband. Zie foto.

Leg alle banden op z’n plek (op het buitendeel van het zitgedeelte), zoals aangegeven staat op het patroon. (let op dit is voor het dragen op je linker heup. Wil je hem op de rechter heup dragen gebruik het patroon dan in spiegelbeeld.)

Leg daarna het binnenste deel van het zitgedeelte erop en stik het rond. Onderaan laat je een opening waar de banden ook liggen zoals op de foto.

Draai het hele geheel met de goede kanten naar buiten en stik rondom helemaal door.  Je kan bij alle banden nog een keer extra doorstikken voor de stevigheid.

Zet nu de laatste gesp aan je heupbanden en je kan de draagzak nu afstellen op jou lichaam. Ook zou je in de heupbanden een knoop kunnen zetten zoals op de bovenste foto. 

Veel plezier met deze beschrijving. Als je nog vragen erover hebt; vraag gerust. 

officieel werkbeschrijving en patroon: sewmamasew.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten